NIEUWS

27 september 2017

Boerderijenroute De Marne: bijzonder geslaagde bustocht langs boerderijen

door Tjeerd Duursma

Van begin tot eind boeiend! Daarover waren alle deelnemers aan de bustocht langs boerderijen op het Hogeland en in De Marne het na afloop eens.

De bustocht (Open Boerderijenroute) werd zaterdagmiddag 16 september j.l. georganiseerd door de jubilerende Boerderijen Stichting Groningen in samenwerking met de Stichting Erfgoedpartners te Groningen en vormde een van de jubileum-activiteiten. Er waren meer liefhebbers dan plaatsen zodat lang niet iedereen die zich aanmeldde mee kon.

Er was een mooie route uitgezet die veel liet zien. De tocht voerde langs boerderijen en bijzondere behuizingen in of bij Baflo-Rasquert-Den Andel-Westernieland-Pieterburen-Hornhuizen-de Westpolder-Vierhuizen en Zuurdijk. Beroemde namen kregen alle aandacht: Meyma, Wiersemaheert, Groot Zeewijk, Arion, Huninga, Oud en Nieuw Bocum, Westerhorn, Nieuw-Midhuizen, Fletum, Torum, Stoepemaheerd. En Geert Reinders, M.D. Teenstra en andere illustere personen.Vroegere borgen werden genoemd en kolken van na de Kerstvloed 1717 bekeken. En er was eigenlijk niets wat de zeer gewaardeerde en enthousiaste gids Alex de Reus niet wist.

Het voorhuis van de Wiersemaheert kon worden bezocht, evenals de boerderij van Ale Havinga (koffie- en theepauze en ontvangst met uitleg) en een fraaie boerderij bij Zuurdijk.

De zon ontbrak vrijwel maar dat deerde niemand op deze bijzondere tocht langs weggetjes in N.W. Groningen. Een memorabele tocht!