prikbord

Boerenerffestival met kledingshow

9 september 10.00- 16.30 uur TOEGANG GRATIS

Kapitale boerderij uit 1858
Ook dit jaar is de kapitale boerderij (1858) van Hermans Dijkstra in Midwolda weer het middelpunt van het Boerenerffestival.
De bezichtiging van de Oldambtster boerderij uit 1858, gebouwd in de Zwitserse chaletstijl, is een belevenis op zich. De rijk versierde kamers, de grote kelders, de overige woonvertrekken, het karnhuis, de koegang en de schuur zijn grotendeels authentiek ingericht en ademen de sfeer van vroeger.

Levende historie
De hele dag is het erf en de boerderij het toneel van levende historie. Vrijwilligers in authentieke kledij spelen het boerenleven na van rond 1900. De deftige familie in de voorkamers, de meiden aan de was, de knechten bezig met hun werk op het erf en overal dollen de kinderen rond in Ot en Sien kleding.

Extra: Show van boven- en ondergoed
In de boerenschuur is gedurende de dag een aantal malen een show te zien van historische kledij. Deftige boeren, rijke jongelui en notabelen, maar ook arbeiders, turfstekers, een juf met kinderen en nog veel meer.
De show eindigt met een pikant slot waarbij nachthemden, broeken met kant en borstrokken de revue passeren.

Koren en vlas
Achter de boerderij wordt smidswerk verricht, worden bieten gesnipperd, vlas gerepeld, koren gedorst en geschoond met een waaier.

Speciaal voor kinderen
Kinderen kunnen les krijgen in vlegeldorsen en met een diploma naar huis gaan. Verder is er in de boerderij aan de hand van oude huishoudelijke, en landbouwvoorwerpen een woordpuzzel op te lossen. Altijd leuk omdat samen met de ouders te doen.

Oude kleding en Keuls steengoed
In de kamers wordt uitleg gegeven over ouderwets linnengoed en gebreide borstrokken. In de kelders is een expositie te zien van oud keukenaardewerk en een rijke variatie aan de bekende blauwe Keulse potten en kruiken. En vergeet de weckkelder niet met de meest uiteenlopende groenten en vruchten.

Dorpskerk in 1738 met Hintsorgel uit 1772
Ook de Dorpskerk uit 1738 staat in het teken van de open monumentendag. De kerk heeft haar deftige protestantse sfeer door de eeuwen heen prachtig behouden. De hele dag door klinkt er orgelmuziek. Er worden tweedehands boeken verkocht en oliebollen gebakken. Paard en rijtuig brengen u van boerderij naar kerk.

Zie ook: www.monumentendagmidwolda.nl